10 tipů o uchovávání potravin v ledničce které možná nevíte.

Trvanlivost je důležitou vlastností potravinářských výrobků a měla by se jím zabývat každý, od výrobců potravin až po spotřebitele.

Co určuje datum spotřeby?

Žádný z faktorů neovlivňuje trvanlivost potravin, ale podle určitých norem jsou nejdůležitější faktory, které určují trvanlivost potravin:

  1. Mikrobiologické změny
  2. Transport vlhkosti a vodní páry
  3. Chemické nebo biochemické změny
  4. Balení potravin

Ať už dáte jídlo do lednice, mrazničky nebo skříně, máte mnoho příležitostí, jak předejít nemocem z potravin. Cílem je chránit sebe i ostatní před mikroorganismy, jako je salmonela nebo E. coli, které způsobují botulismus. Uchovávání potravin v chladničce při správné teplotě je jedním z nejlepších způsobů, jak zabránit nebo zpomalit růst těchto bakterií.

 

10 pravidel pro bezpečné uchovávání  potravin v lednici.

  1. Způsob, jakým potraviny skladujete v lednici, může mít velký vliv na to, jak dlouho zůstanou čerstvé a zda je bezpečné je jíst. Přečtěte si níže uvedené pokyny, abyste se ujistili, že potraviny skladujete tím nejlepším možným způsobem.
  2. Uspořádání potravin v chladničce vám pomůže udržet je déle a ušetřit peníze na účtu za energii a také snížit riziko křížové kontaminace mezi různými druhy potravin.
  3. Položky, které často používáte, umístěte do přední části chladničky. Tím se zkrátí doba, po kterou zůstanou dvířka otevřená, a tím se chladnička ochladí.
  4. Studený vzduch klesá na dno chladničky, takže potraviny, které se nejvíce kazí – jako je syrové maso, drůbež a ryby – ukládejte na spodní polici. Zásuvka na maso je také chladnější než zbytek chladničky. Maso a ryby skladujte ve vzduchotěsných plastových nádobách, aby nedocházelo k úniku šťávy.
  5. Umístěte nově zakoupené položky za staré, abyste nejprve použili starší položky.
  6. Pokud myjete ovoce a zeleninu před zmrazováním, osušte je nejprve papírovými utěrkami.
  7. Použijte dvířka k uložení předmětů podléhajících zkáze, které chcete uchovat v chladu – jako jsou koření, víno, pivo a nealkoholické nápoje.
  8. Mléko, vejce a mléčné výrobky skladujte ve střední polici. Nenechávejte je ve dveřích, protože teplota zde může při otevírání a zavírání dveří hodně kolísat.
  9. Zakryjte skleněné police chladničky vrstvou plastového obalu. V případě rozlití jednoduše odstraňte a vyměňte plastovou fólii.
  10. Vařené pokrmy skladujte na vyšších policích.


 

NajduZboží.cz