Jak pečovat o dřevěné nádobí?

Dřevěné nádobí je dnes stále populárnější, je v trendu, což je však zcela přirozené. Byla to sovětská éra, která zvrátila myšlenku dřevěného nádobí, nespravedlivě je označila za nepraktickou a dala jim status vidláka. Ale původ atributů naší kuchyně si vybírá svou daň. Koneckonců, zpočátku byla všechna jídla vyrobena ze dřeva, které sloužilo po dlouhou dobu, vypadalo atraktivně a kromě toho, můžete bezpečně říci, kreativně. Dřevěné nádobí samozřejmě za dlouhou dobu své existence prošlo výraznými změnami. Formy získaly moderní obrysy, technické zpracování umožnilo dřevěným výrobkům sloužit delší dobu a hojnost dřevěného nádobí je úžasná. 

Jaká je přitažlivost dřevěného nádobí? 

  • šetrnost k životnímu prostředí. Je nepopiratelný fakt, že dřevo je nejpřírodnější produkt a předměty z něj přinášejí jen užitek;
  • léčení. V každém druhu stromu jsou esenciální oleje, které jsou obdařeny množstvím léčivých vlastností;
  • síla. Dřevěné nádobí se nebojí pádu. Na rozdíl od porcelánu, skla nebo keramiky se nikdy nerozbijí;
  • nedostatek tepelné vodivosti. Při kontaktu s horkým jídlem zůstane vařečka nebo špachtle vždy studená a polévka v dřevěném talíři bude horká déle;
  • všestrannost. Dřevěné nádobí jde dobře s porcelánem, sklem, keramikou, hodí se do mnoha stylů, harmonicky zapadá do klasických a ultramoderních stylových řešení.

Péče o dřevěné nádobí

Po každém použití umyjte výrobek pod tekoucí vodou. Můžete také otřít sodou a důkladně opláchnout. Nepříjemný zápach pomůže odstranit citronová šťáva nebo hrubá jedlá soda. Stačí předmět posypat solí a po určité době omýt. Alespoň každé dva až tři dny dezinfikujte octem. Nádobí skladujte nejlépe na suchém, dobře větraném místě. To prodlouží životnost jeho provozu, nedovolí množení bakterií.

Každá hospodyňka, která se seznámila s mytím většiny dřevěných misek obecně, dobře ví, že ne všechno je tak jednoduché. Zvláštní péči vyžaduje například dřevěné prkénko. A aby nedošlo k nenapravitelným chybám, měli byste dodržovat základní pravidla.

 

Prevence

V kuchyni máte nové prkénko, jehož péče by měla začínat jednoduchými preventivními opatřeními. Po zakoupení prkénka byste jej neměli okamžitě začít používat. V první řadě je nutné výrobek namazat. K tomu jsou vhodné minerální oleje – vazelína, kokosový nebo ořechový olej. Navíc by zde byl nejlepší volbou včelí vosk.

 Základní pravidla pro péči o prkénko

Prkénko by mělo být mezi použitím suché. Výrobek se doporučuje pouze otřít vlhkou houbičkou, zamezte nadměrnému kontaktu s vodou. Neumývejte v myčce nádobí. Nepoužívejte v mikrovlnné troubě nebo troubě.

NajduZboží.cz