Jaký je rozdíl mezi šálky na čaj a šálky na kávu?

Málokdy se ráno obejde bez osvěžujícího nápoje. Lidé pijí kávu nebo čaj, aby se probudili, rozveselili a začali produktivní den.

Každý má svůj oblíbený hrnek, který se používá nejčastěji, navíc na všechny nápoje. Ale pro čaj a kávu existují různá jídla a liší se od sebe. Na tento nápoj existuje obrovské množství různých nádob. Čaj se pije z hrníčků, hrnků, sklenic, misek. Pití čaje může trvat hodiny, přičemž kapacita šálků může být různá, od 200 do 500 ml. Mohou být vysoké, nízké, břichaté, se silnou nebo tenkou rukojetí.

Nejběžnějším materiálem je porcelán, keramika nebo sklo. Šálky se prodávají jednotlivě, jako čajový pár nebo jako součást služby.

Misky na kávu jsou menší než na čaj. Tvar je také jiný. Zatímco hrnky na čaj jsou často nahoře široké, hrnky na kávu nikoliv. Při výběru nádobí ke kávě platí pravidlo: čím silnější nápoj, tím menší objem.

Standardní espresso shot obsahuje až 135 mg kofeinu a šálek cappuccina má až 80 mg. V tomto ohledu se pro konkrétní odrůdu používají různé poháry:

  • Malé šálky na espresso o objemu 60-100 ml.
  • Ristretto se nalévá do misky o objemu 20-30 ml bez držadel.
  • Na cappuccino se používají široké silnostěnné šálky o objemu 150-180 ml.
  • Americano se dá pít z jakékoliv nádoby, ale většinou se nalévá do 150 ml kornoutu.
  • Latté se podává v nádobách (do 300 ml) se zaoblenými hranami nebo v irských sklenicích.
  • Je zvykem pít moka ve vysokých skleněných sklenicích o objemu do 300 ml.

 Lékaři doporučují opatření dodržovat. Najednou by se do těla nemělo dostat více než 150 mg kofeinu a pouze 450 mg denně. Pokud pijete kávu z velkých hrnků, je snadné tato doporučení porušit. Doporučujeme vám zakoupit stylové kávové šálky malého objemu, abyste si vychutnali chuť nápoje bez poškození zdraví.

 

NajduZboží.cz