Nádobí na pití : typy a vlastnosti.

Nádobí na nápoje je široký pojem. Zahrnuje veškeré domácí nádoby určené k pití, ale i vaření, podávání a skladování. Ale kromě kávy a čaje pijeme vodu, džusy, nealko, alkohol, mléčné a vitamínové koktejly. Tento článek odpoví na otázku, jaký nápoj podávat v jakém pokrmu. Povíme si také o nejoblíbenějším materiálu pro výrobu takových nádob – skle.

Výhody potravinářského skla:

Někomu bude skleněné nádobí na nápoje připadat křehké. Ve skutečnosti má materiál jedinečný soubor vlastností. Snadné použití, snadná údržba, nenáročné na skladování, dostatečně pevné, aby vydržely konstrukční zatížení. Sklo je navíc skutečně všestranné. Půvabné sklenice na víno, stabilní džbány na ovocné nápoje, spolehlivé hrnky na kávu a kakao jsou jen malou součástí skleněných kuchyňských doplňků. Pojďme si vyjmenovat všechny jeho přednosti.

  1. Vnější estetika. Průhledná základna vám umožní vychutnat si krásu barvy jakéhokoli nápoje. A pokud se vaří ve skle, pak posuďte stupeň připravenosti.
  2. Hladký povrch. Na skleněných prvcích nejsou žádné nepravidelnosti. Světlo z lamp nebo z ulice se odráží, krásně se třpytí a oslňuje.
  3. Bezpečnost. Materiál nemá vlastní vůni a barvu. Neovlivňuje chuť a vůni obsahu.
  4. Přírodní složení. K výrobě se používá přírodní křemičitý písek, oxid křemičitý a minerální oxidy, které dodávají pevnost.
  5. Setrvačnost. Sklo nevstupuje do chemických reakcí s obsahem. Červené, hnědé, bobulovité nápoje to nebarví.
  6. Odolnost proti korozi. Kompozice neobsahuje prvky náchylné k tvorbě rzi.
  7. Tepelná odolnost. Sklo snadno přenese teplé i studené nápoje, včetně těch s přídavkem ledu. Udržuje teplotu po dlouhou dobu.
  8. Rozmanitost designu. Dnes jsou v prodeji klasické průhledné výrobky a také světlé barvy.

Druhy nápojů

Podle funkce:

  1. Nádobí na výrobu nápojů. Hovoříme o nejrůznějších nádobách na vaření, vyluhování a míchání přísad. Takto se například připravuje rychlá domácí limonáda. Do vody přidáme 6-10 jahod, půl citronu a pár snítek čerstvé bazalky. V případě potřeby přidejte několik kostek ledu. Ingredience smícháme ve skleněné konvici a nalijeme do sklenic.
  2. Nádobí pro podávání nápojů. Prostírání někdy připomíná umění. Zvláště pokud se používají velkolepé skleněné poháry, sklenice na víno nebo vysoké koule. Jedná se o porcované nádoby, ve kterých jsou pamlsky podávány osobně.
  3. Nádobí pro skladování/přepravu nápojů. V letních vedrech málokdo vyjde z domu bez vody. Sportovci musí chodit na trénink. Pro zachování prospěšných vlastností nápoje a pro usnadnění procesu pití na veřejném místě přišli s opakovaně použitelnými lahvemi.

Jak pečovat o sklo

Dobrá sada sklenic na nápoje je nenáročná na péči, ale existují určité triky. Kvalitní sklo se nekazí, ale tvrdá voda může způsobit bílý povlak. Pokud není čisticí prostředek dobře opláchnut, vytvoří se na povrchu tenký chemický film. Zkresluje chuť a vůni nápojů. Abyste tomu zabránili, pečlivě si přečtěte doporučení výrobce.

Mnoho výrobků dokonale snáší automatické mytí. Nejlepší je použít jemný nebo rychlý režim. Po proceduře je třeba sklo z myčky vytáhnout, jinak materiál vybledne. Doporučená teplota vody není vyšší než 45 stupňů. Vařící voda má špatný vliv na strukturu skla, křehne.

Kdo umývá sklo raději ručně, nemůže se samostatnou houbou šlápnout vedle. Dietní tuky mohou být na skleněném povrchu po dlouhou dobu maskovány a kazit jeho vzhled. Sklenice, sklenice a sklenice na víno jsou nádobí, které miluje extra opláchnutí. Po umytí je nutné každý výrobek utřít do sucha. Napařte pro přidání lesku. Například z varné konvice. Skleněné nádobí skladujte v uzavřeném příborníku, mimo silné pachy. Ideální je, pokud jsou sklenice a sklenice na víno zavěšeny na speciálním držáku.

 

NajduZboží.cz