Jednoduchá pravidla pro skladování a pečování porcelánu

I ten nejdražší a nejkvalitnější porcelán ztratí na atraktivitě, pokud je jeho skladování nějak ošetřeno. Pečlivé a správné skladování – naopak mu zajistí dlouhou životnost, během které vás bude těšit svou krásou. Existuje pouze jedno pravidlo - poskytnout pohodlné podmínky s ochranou před vnějšími faktory.

Porcelán potřebuje vyhrazený proctor.  Klasikou žánru je obyčejný příborník, kde je nádobí úhledně vyskládané pod sklem. To se nedělá ani tak pro krásu, jako pro bezpečnost: neexistuje riziko, že spadne a rozbije se, ochrana před prachem atd. Neustálé mytí a utírání talířů a šálků vede ke vzniku mikroškrábanců a vymazává vzor, ​​proto by měly být na místě co nejméně přístupném nečistotám.

Ideální místa pro skladování porcelánu:

skříňky se skleněnými policemi a dvířky;

ve slabě osvětlených rozích a výklencích;

speciální skříně s vitrínami, pokud mluvíme o figurkách a miniaturách.

Pokud z nějakého důvodu není možné skříň vybavit, nebo potřebujete výrobky složit pro stěhování či dlouhodobé uskladnění, jsou vhodné pevné krabice ze dřeva, plastu nebo kartonu (ten je nejméně výhodný pro svou nespolehlivost) . Při ukládání tímto způsobem existují některé nuance:

  • prostor mezi předměty by měl být vyplněn rozdrcenou pěnou nebo papírem;
  • každý porcelánový talíř musí být zabalen do silné látky nebo alespoň novin;
  • výrobky by neměly být složeny od konce ke konci, ale v malých rozestupech, aby se nemohly navzájem narazit;
  • Talíře neskládejte na sebe: horní desky mohou poškrábat spodní, proto je nejlepší je skládat svisle.

Hrnky z tvrdého porcelánu se nejlépe skladují zavěšené na speciálních policích. Ale pokud to není možné, lze je jednoduše složit samostatně, v žádném případě je nedávat na sebe (můžete poškodit rukojeti, získat třísky). Kvalitní čajové soupravy z kostního porcelánu se například často dodávají v polstrovaných krabicích, kde jsou bezpečně uloženy, takže je nechcete vyhodit. Jediné pravidlo, a docela jednoduché, zachová krásu porcelánu po mnoho let, ať už jde o nádobí nebo ozdobné figurky.

 

Jak pečovat o porcelánové nádobí: 7 jednoduchých pravidel

  1. Perte ručně. Čím více budete o svůj porcelán pečovat, tím déle vám vydrží a myčky nádobí mohou být na povrch docela drsné. Výjimkou jsou určité kategorie porcelánu, které se nebojí domácích spotřebičů, a dokonce i porcelánové nádobí vhodné do mikrovlnné trouby.
  2. Sledujte teplotu vody. Hlavní věc je, že by neměla být příliš horká, protože může dojít k poškození vzoru. Ideální je teplý nebo mírně chladný.
  3. Nepoužívejte agresivní čisticí prostředky. Mohou zkazit vzhled, proto je lepší je nahradit něčím šetrnějším: sodou, octem, solí nebo čpavkem. Teplá voda smíchaná se sodou nebo čpavkem 1 ku 1 zbaví nádobí skvrn a sůl a ocet pomohou obnovit ztracenou bělost.
  4. Zapomeňte na štětce a kovové houbičky. Jejich používáním silně poškodíte povrch, kupujte proto pouze speciální syntetické, které nemohou poškrábat povlak.
  5. Nádobí nenamáčejte. Přestože porcelán nemá póry a neabsorbuje vlhkost, dlouhodobé vystavení vodě může poškodit povlak a vzory.
  6. Každou věc ihned po umytí otřete do sucha a neskládejte je na sebe, zejména hrnky.
  7. Porcelán perte odděleně od kovového nádobí. Nesmí přijít do kontaktu s vidličkami a lžícemi, protože by mohlo dojít k poškrábání povrchu. Je také lepší nejprve sundat prsteny z prstů.

 

NajduZboží.cz