Kolik prkének by mělo být v kuchyni?

Prkénka na krájení nechybí v kuchyni každé moderní hospodyňky. Ale ne každý ví, kolik by jich mělo být. Pokud si chcete pořídit nové prkénko, můžete tak učinit v našem internetovém obchodě, který nabízí i kuchyňské nože.

Jak určit optimální počet desek. V souladu se sanitárními a hygienickými normami je zakázáno krájet maso a rybí výrobky, stejně jako zeleninu a ovoce, na stejném povrchu. Proto je žádoucí, aby každá hospodyňka měla v kuchyni prkénka na:

  • Syrové maso.
  • Chléb a pečivo.
  • Ovoce a zelenina.
  • Klobásy.
  • Ryba.

Potřeba takového počtu desek se vysvětluje různými faktory. Nejdůležitější z nich je, že syrové maso a ryby obsahují mnoho bakterií. Po tepelné úpravě se ničí, takže hotové pokrmy z masa a ryb nepředstavují žádné nebezpečí, ale při řezání těchto výrobků zůstávají na povrchu desky škodlivé mikroorganismy, které se do ní vstřebávají. Nelze je odstranit ani domácími chemikáliemi. Proto se ukazuje, že všechny ostatní produkty, které na tomto prkně nařežete, se nakazí škodlivými bakteriemi. A pokud je použijete bez vaření, je to plné otravy.

Dřevěná prkénka navíc pohlcují pachy a udrží je po dlouhou dobu. Pokud tedy nejprve nakrájíte cibuli a poté chcete na stejné desce rozdělit pomeranč na plátky, nedivte se, že toto ovoce získá nepříliš příjemnou vůni.

Pokud se vám zdá nadbytečné mít na farmě pět prken najednou, můžete se omezit na dvě. Na jednom z nich budete krájet maso, ryby a drůbež a na druhém - nakrájet všechny ostatní produkty. Pokud jste se pevně rozhodli použít pouze jednu desku, musíte dodržovat pořadí řezání ingrediencí pro konkrétní pokrm: nejprve - zelenina nebo ovoce, chléb a poté - ryby a maso. Potraviny, které mají silný zápach, by měly být řezány jako poslední.

Péče o dřevěné nádobí Několik užitečných tipů a triků.

  1. Po každém použití umyjte výrobek pod tekoucí vodou. Můžete také otřít sodou a důkladně opláchnout.
  2. Citronová šťáva nebo hrubá soda pomůže odstranit nepříjemné pachy. Stačí předmět posypat solí a po určité době omýt.
  3. Alespoň každé dva až tři dny dezinfikujte octem.
  4. Nádobí skladujte nejlépe na suchém, dobře větraném místě. To prodlouží životnost jeho provozu, nedovolí množení bakterií.

Každá hospodyňka, která se seznámila s mytím většiny dřevěných misek obecně, dobře ví, že ne všechno je tak jednoduché. Zvláštní péči vyžaduje například dřevěné prkénko. A aby nedošlo k nenapravitelným chybám, měli byste dodržovat základní pravidla.

Prevence.

V kuchyni máte nové prkénko, jehož péče by měla začínat jednoduchými preventivními opatřeními. Po zakoupení prkénka byste jej neměli okamžitě začít používat. V první řadě je nutné výrobek namazat. K tomu jsou vhodné minerální oleje – vazelína, kokosový nebo ořechový olej. Navíc by zde byl nejlepší volbou včelí vosk. Základní pravidla pro péči o prkénko:

  1. Mezi použitími by mělo být prkénko suché.
  2. Výrobek se doporučuje pouze otřít vlhkou houbou, zamezte nadměrnému kontaktu s vodou.
  3. Nemyjte v myčce na nádobí.
  4. Nepoužívejte v mikrovlnné troubě a troubě.

 

 

 

 

NajduZboží.cz